Såhär gör du en riktig Espresso

Kaffe & tillbehör   


Du kan använda färdigmalet Espressokaffe, men det allra bästa är att mala bönorna själv. För ändamålet finns speciella kaffekvarnar med olika kapacitet och olika möjligheter. Vissa espressomaskiner har inbyggd kvarn.Var noga med att justera kvarnen på rätt sätt.  Malningsgraden beror på avståndet mellan skivorna i kvarnen.
Om du har en maskin för kaffekuddar (pods) behöver du inte tänka på att mala eller stampa kaffet. Kaffekudden skall bara läggas i brygghandtaget.

På bilderna här till vänster ser du

  1. Alltför finmalet kaffe. Vattnet pressas igenom för långsamt och en bitter
    smak kan bli följden.
  2. Alltför grovmalet kaffe. Vattnet går snabbt igenom kaffet och kvalitén
    försämras avsevärt.

Det malda kaffet doseras sedan i en filterhållare. Om du har två filter till din maskin, använd det mindre för vanlig espresso och  det större för dubbel espresso.

e_tillb.jpg (7626 bytes)

Mät upp kaffe och stampa

Mät upp kaffet med den medföljande skopan och häll en portion (7 gram) i filterhållaren. Pressa ner kaffet ordentligt med en plan stamp. Ytan skall vara tät och jämn för att vattnet skall fördelas jämt och dra ut så mycket arom som möjligt.
Torka gärna av filterhållarens kanter innan du sätter hållaren i espressomaskinen.

stampar.jpg (15848 bytes)
manomet.jpg (15324 bytes)

Vatten- och ångtryck

Vissa espressomaskiner är utrustade med en manometer. Här kan du läsa av vattentrycket, som bör ligga runt 8,5-9 bar. 
Även ångtrycket kan läsas av med en manometer. Det bör pendla mellan 0,9-1,1 bar och sjunker något när ångan används för skumning. Ångtrycket återställes automatiskt av maskinen. Vid större differens än 0,2-0,3 Bar bör maskinen undersökas av en tekniker. Tryckregulatorn kan behövas bytas ut.

kaffekanna.gif (2255 bytes)OBS! 
Vissa tillverkare uppger att deras maskin ger 15 bar eller mera i tryck!!
Bryggtrycket i en proffsmaskin skall vara 
8,5 - 9 bar.
I podsmaskiner 
10,5 - 12,5 bar

toowarm.jpg (16357 bytes)

 

 

 

 

För varmt vatten

Bryggning

Filtret bör vara rent för att vattnet skall pressas jämt genom de små hålen. Rengör det därför noggrant mellanbryggningarna. Om allt är rätt skall kaffet rinna ner i tunna strålar. Det skall ta ca 20-30 sekunder för vattnet att komma igenom kaffet. Låt kaffet rinna tills dess att du har 2-3 cl kaffe i vardera kaffekopp.

Det färdiga espressokaffet får en s.k. crema, ett ljusare ytskikt med tunnt skum. Perfekt crema är jämt och ljust till färgen.Inget crema alls beror oftast på för grovt malet eller
gammalt kaffe.

Temperaturen har också stor betydelse. Vattnet skall hålla 90-93 grader. Alltför varmt vatten ger kaffe som på översta bilden här till vänster (bara lite crema i ytterkanten). För kallt kaffe ger kaffe som på understa bilden (för ljus crema).

Sockerprovet

Du kan själv testa vilken crema din espressomaskin ger.
Häll en tesked socker på det färdiga kaffet. Om sockret genast sjunker till botten har något blivit fel. Om sockret däremot stannar på ytan några sekunder är allting som det skall.

termomet.jpg (14709 bytes)

 

 

 

 

 

Fyll espressokoppen med ca 3 cl kaffe

toocold.jpg (13700 bytes)

 

 

 

 

För kallt vatten

sugertst.jpg (15963 bytes)

 

 

 

 

Sockerprovet

 
Skumning av cappuccino

Blås rent ångröret före skumning. Du kan använda standardmjölk, mellanmjölk eller lättmjölk. Många tycker att det är lättare att få ett fint skum med lättmjölk, det blir fluffigare men samtidigt flyktigare. Prova dig fram efter smak och tycke.
Du kan skumma direkt i koppen (Briel) eller i ett vanligt halv- eller hellitersmått. När du skummar med ett mått får du mer spill av mjölken.

Skumning i mått

Häll ca 1-1,5 dl mjölk per cappuccino i måttet. Börja med lite ångtryck och håll ångmunstycket i ytan så att vattenångan kan dra med sig luft ner i mjölken för att bygga upp ett skumlager. Cirkulera med måttet och låt mjölken bli genomvarm, max 65 grader C. Högre temperaturer ger vällingsmak på mjölken och dödar kaffesmaken. Ett bra hjälpmedel är en termometer som sättes på kanten av skumningsbringaren.

Cappuccinokoppen som du tidigare fyllt med 1/3 espresso fylles nu till 2/3 med mjölk. Skeda sedan över skummet du arbetat upp. Elegantare om man häller i skum och mjölk samtidigt, då får man den proffsiga bruna kanten runt om i koppen. 
Pudra över chokladpulver eller kanel blandat med choklad. Servera!
En skicklig Barista kan med ett klassiskt mjölkskumningsmått ( konar inåt uppåt och med pip) göra detta i ett svep utan skedning. Träna! Man kan med mycket träning lära sig göra mönster i mjölkskummet. 

För tillbehör som termometrar och mått se vår produktsida 
Kaffe & tillbehör 

 

Skumning direkt i koppen (endast Briel och Pony T maskinerna)

När du skummar mjölk direkt i koppen börjar du med skumningen. Espressokaffet bryggs därefter ner i den skummade mjölken. Detta är egentligen det ursprungliga sättet att brygga cappuccino. Många hemmamaskiner är tillverkade med tanke på den här möjligheten.
Häll en tredjedel mjölk i koppen. Öppna ångkranen något så att du får lite ånga. Placera eller håll koppen så att ångmunstycket är nere i mjölken och det lilla lufthålet syns ovanför vätskeytan. Öppna (vrid) ångkranen för högre effekt och cirkulera eventuellt lite med koppen. Stäng ångkranen när du fått önskat skum.
Brygg espressokaffet direkt ner i kaffekopparna.
Pudra med choklad eller kanel blandat med choklad (du kan använda pulver typ O'Boy). Servera!