Desserter

Amaretto & Persika paj Caffè Affogato Cappuccinomix

Paj deg:
5 dl mjöl
2 tsk salt
1½ dl kyld vegetabiliskt matfett
½ dl isvatten (plus ytterligare vid behov)

Fyllning:
1/4 dl Amaretto syrup
4 st mogna persikor, skalade & skivade
2 msk mjöl
1 äggula
1 msk mjölk

Blanda mjöl och salt tillsammans i en blandningsskål. Skär matfett i bitar och tillsätt i blandningen. Tillsätt vatten en matsked i taget och blanda bara tills degen hålls ihop. Slå in degen i plast och förvara i kylskåp i ca 30 minuter innan du kavlar ut.

Värm ugnen till ca 200 grader. Kavla ut halva degen till botten i pajformen och skär bort kanterna. Blanda persikor, syrup och mjöl och fyll pajskalet med blandningen. Kavla ut den andra halvan av degen och bilda locket och lägg över pajen. Vispa äggulan med mjölken och pensla locket. Nagga locket. Baka i 1 timme. Låt svalna i 1 timme innan servering.

Recept från Torani

Lägg en stor kula gräddglass av krämsmak i ett högt glas, kopp eller på en tallrik. Häll en nybryggd espresso över. Garnera med riven choklad, nötter eller pudrad kakao. En jordgubbe eller några bär gör susen.

Recept från Siaglass

Cappuccinomix med gräddglass. Efterrätt med kaffe, eller bara en smaskig cappuccino.

En cappuccino
Vispgrädde
Citronmeliss
Gräddglass
Nötkross

Recept från Siaglass

Coffeeshake Creme Brulée Gelato al Caffè

Smaskens - 1 port

En dubbel espresso eller 1/2 dl starkt kaffe
1 dl vaniljglass i bitar
1/2 dl mjölk
Vispgrädde

Blanda alla ingredienser i mixer och kör i 15-20 sekunder. Häll upp i högt glas och toppa med en klick vispad grädde.

Gammalt recept

4 portioner

6 äggulor
½ dl farinsocker
0,5L grädde
Nypa salt
3 msk Vanilj syrup

Värm ugnen till ca 175 grader. Blanda äggulor och 1/4 dl brunt socker i en medelstor skål. Värme grädde på svag värme i en liten kastrull, tills grädde blir ångande. Ta bort kastrullen från värmen och häll i äggsmeten och vispa hela tiden. Tillsätt salt och vispa i 2 msk syrup. Häll krämen i fyra små ungsäkra portionsformar. Baka i 30 minuter, eller tills blandningen börjar härda. Låt svalna i kylskåpet i minst 12 timmar. Precis innan servering, blanda resterande farinsocker med 1 msk syrup och dela jämnt på toppen av krämen i varje form. Placera portionsformarna under en grill eller använd en blåslampa, tills sockret blir brunt och karamelliserad. Servera genast.

Recept från Torani

Lägg upp tre kulor gräddglass (vanilj, choklad eller din favorit) i en skål på fot. Häll över en enkel espresso. Garnera med hackad eller spånad fin choklad.

Recept från Siaglass

Hot Fudge Topping Kaka Tiramisu

Choklad topping - Ca 1½ kopp

½ dl Chocolate Milano syrup
1 dl vispgrädde
2 msk smör
Nypa salt
1/4 dl osötad choklad, hackad

Smälta alla ingredienser i en dubbel panna. Värm tills blandningen tjocknar under omrörning. Förvara i kylskåp. Värm i vattenbad precis innan servering.

Recept från Torani

Choklad-Amaretto kaka

½ dl plus 2 msk Amaretto sirap
2 msk Creme de Cacao sirap
3/4 dl bitterljuv choklad
10 msk smör
5 ägg, separerade
1/4 dl socker
Nypa salt
1/3 cup kakmjöl, siktas
2 dl vispgrädde

Värm ugnen till ca 175 grader. Smör en 9 x 5 x 3 brödform och täck botten med pergament papper. Smält försiktigt chokladen, smöret, ½ dl Amaretto syrup och 2 msk Creme de Cacao syrup i en kastrull. Låt svalna. Vispa äggulor och socker och rör ner i choklad blandningen. Vispa äggvitorna hårt med saltet. Rör försiktigt ner mjölet och äggvitorna i choklad blandningen. Häll i brödformen och täck med plastfolie. Placera i en något större kastrull och fyll med varmt vatten till 5 cm upp på sidorna av brödformen. Täck det hela med folie och grädda i ca 40-50 minuter, eller testa med en tandpetare som ej ska bli klibbig. Ta bort från vattenbadet, men låt kakan svalna i brödformen. Vispa grädden med de återstående 2 msk Amaretto syrup. Vänd kakan på ett serveringsfat och servera med vispad grädde.

Recept från Torani

4 äggulor
4 msk socker
1 äggvita
500 g mascarpone (italiensk färskost)
skal av 1 citron
10 savoyardikex
2½ dl starkt kaffe (helst espresso)
4 cl konjak

Vispa äggulor och socker pösigt (spara 1 äggvita och vispa den för sig). Vänd ner mascarpone, lite i taget samt äggvitan. Rör i det rivna skalet av citronen. Lägg savoiardikex i bottnen på en form. Blanda kaffet med konjak och droppa hälften av det över kexen. Bred på hälften av mascarpone blandningen. Lägg på ytterligare ett varv av kex, kaffe och
mascarpone blandning.
Låt stå minst 5 timmar i kylskåp (gärna över natten). Sikta över kakao före serveringen.

Om du inte får tag i mascarpone kan den ersättas med 2 1/2 dl kesella och 2 1/2 dl crème fraiche.
Du kan också göra osten själv.