Världens mest ovanliga, sällsynta och prestigefulla
kaffesort från Jamaica. 100% Arabica som passar i alla sammanhang. Blue Mountain som odlas på Jamaicas högplatå
är en mycket raffinerad Arabica. Den har en överlägsen
doft, liten syra, en mycket ren
smak och en märkbar sötma. Smaken är rund, mjuk och rik. Men det är en upplevelse man inte glömmer: kaffet med
en obeskrivligt lång eftersmak. |
Denna tropiska ö har idealiska förhållanden
för odla kaffeodling. Stora delar av ön består av bergiga
områden, inklusive Blue Mountain bergen, som är dominerande.
Blue Mountains har den perfekta blandningen av mineralrik
jord, värme och mycket regn, samt lagom höjd. Med
sina
2250 meter över havet är detta en av de högst belägna
kafferegionerna i världen. Den konstanta dimman ger bergen en blåaktig
ton, varav namnet Blue Mountain. Här odlas världens mest exklusiva kaffebönor. Men Jamaica är inte bara kärva bergområden, utan ön har också många häpnadsväckande
vita stränder. Blue Mountains består bl.a. av 79000 hektar Nationalpark,
skapat för att bevara regnskogen. Här kan man beskåda 800 växtarter och
200 fåglararter, varav många är unika för ön. Det finns vandrarstråt tvärs
igenom hela området. Från början fanns inte Kaffebusken på Jamaica. Först 1728
kom guvernören Sir Nicholas Lawes hit med sticklingar, som visade sig
trivas och växte till fina kaffebuskar. Odlingen kom igång och hjälptes
på traven av Haitiska kaffeodlare, som flytt till ön från revolutionen
1790. Arabicabönan höll mycket hög kvalitet och kaffe är nu
en huvudsaklig exportnäring.
För att säkerställa kvaliten på kaffet har Jamaica grundat
en nationell instans, Jamaica Coffee Industry Board, för övervakning av
produktionen. Blue Mountainbönorna odlas till största delen av små lantbrukare,
till skillnad från de de stora plantage som man ser på andra ställen i
världen. På grund av att Blue Mountain kaffet odlas i en relativt
liten del av världen finns det bara att tillgå i begränsade kvantiteter.
Därför kan det ibland vara svårt att få tag på. |