100% Arabica som passar i alla sammanhang. Detta kaffe är en medelfyllig blandning med en delikat,
något vildvuxen smak, utpräglad blommighet samt med en
komplex doft. Det kommer dessutom från en av de ursprungliga
odlingarna, faktiskt den plats där kaffet först upptäcktes. |
Etiopien anses vara ursprungslandet
för kaffe. Landet består av en stor platå, där odlingarna
kan vara så högt som på 3700 meters höjd. Landet
är mycket fattigt och dess största näring är kaffeodling.
Moka Sidamo kommer från sydöstra Etiopien, provinsen
med samma namn. Sidamobönor
är handplockade och soltorkade, såsom för 100 år
sedan. Frukterna kärnas ur med hjälp av en kvarnsten.
Den arbetskraft som behövs i produktionen är mycket
stor. På grund av den torra bearbetningen har kaffet
en behagligt fruktig arom. Smaken är fyllig, väl
balanserad, rund och stannar kvar i munnen. Syrligheten
är liten.
Enligt legenden upptäcktes denna kaffesort på
1500-talet av en
herde i Abessinien, när han
såg sina getter dansa på bakbenen efter att ha ätit
de röda bären. Herden provade några bär och kände
sig plötsligt väldigt vaken. I byn blev folket
mycket förtjusta i bären, eftersom dessa hjälpte dem
att hålla sig vakna under alla de kyrkliga
bönestunderna. |