Moka d´Ethiopie

100% Arabica som passar i alla sammanhang. Detta kaffe är en medelfyllig blandning med en delikat, något vildvuxen smak, utpräglad blommighet samt med en komplex doft. Det kommer dessutom från en av de ursprungliga odlingarna, faktiskt den plats där kaffet först upptäcktes.
Ursprung

Etiopien anses vara ursprungslandet för kaffe. Landet består av en stor platå, där odlingarna kan vara så högt som på 3700 meters höjd. Landet är mycket fattigt och dess största näring är kaffeodling. Moka Sidamo kommer från sydöstra Etiopien, provinsen med samma namn. Sidamobönor är handplockade och soltorkade, såsom för 100 år sedan. Frukterna kärnas ur med hjälp av en kvarnsten. Den arbetskraft som behövs i produktionen är mycket stor. På grund av den torra bearbetningen har kaffet en behagligt fruktig arom. Smaken är fyllig, väl balanserad, rund och stannar kvar i munnen. Syrligheten är liten.

Enligt legenden upptäcktes denna kaffesort på 1500-talet av en herde i Abessinien, när han såg sina getter dansa på bakbenen efter att ha ätit de röda bären. Herden provade några bär och kände sig plötsligt väldigt vaken. I byn blev folket mycket förtjusta i bären, eftersom dessa hjälpte dem att hålla sig vakna under alla de kyrkliga bönestunderna.