Välj en bra kvarn och rätt malningsgrad

Malning och arom = Hör ihop

Vilken malningsgrad?

Färdigmalet kaffe

Den bästa aromen får du om du maler dina kaffebönor själv. För ändamålet finns speciella kvarnar och många espressomaskiner har en inbyggd kvarn. Kvarnen är hjärtat i anläggningen - ett felaktigt malet kaffe kan förstöra hela smakupplevelsen. Kvarnen är en del av av espressomaskinen, vare sig den är inbyggd eller fristående. Den måste noggrant ställas in för att passa just din espressomaskin. Om du har en god kvalitet på bönorna och rätt malningsgrad har alla möjligheter att lyckas med en espresso eller cappuccino, så att kaffet blir en hel upplevelse.

Espressokaffet är mer finmalet än vanligt kaffe. Hur finmalet det är påverkar både kaffets smak och hur det rinner. När du byter till en annan typ eller till ett annat märke av kaffebönor är det viktigt att du även justerar kvarnen. Andra faktorer som påverkar malningen är hur färskt kaffet är, dvs hur torra bönorna är. Du använder färdigmalet kaffe om du inte har plats eller annan möjlighet att ha en kvarn. Varje kaffesort har sin egen malningsgrad och du får förmodligen prova flera sorter innan du hittar ett kaffe som ger bästa resultat i just din maskin. Tänk också på att färdigmalet kaffe torkar snabbare när du öppnat förpackningen och förlorar därmed både i utseende och smak.
Hur avgör du om kaffet har rätt malningsgrad?
Alltför finmalet kaffe
Kaffet rinner för långsamt. Creman är mörk med vita fläckar. Kaffet kan smaka bittert.
Alltför grovmalet kaffe
Kaffet rinner alltför snabbt. Ingen crema bildas och kaffet får en urvattnad smak.
Perfekt malet kaffe
Kaffet rinner lagom fort. Creman är tät, fast och krämig.
Kvarnen - Svår att vara utan!

Sköt om din kvarn. Gamla bönor i kvarnen kan ge kaffet en härsken smak. Mal därför aldrig upp mer än du räknar med att förbruka under dagen. Töm kvarnen på kvällen och kasta det som blivit över. Borsta av damm och gammalt kaffe. Tvätta ren bönbehållaren från gammalt fett minst två gånger i månaden.

Tänk också på att kvarnens malskivor är som knivar, de måste bytas innan de blir helt utslitna (ca 500 kg för de flesta proffskvarnar). Om inte skivorna byts i tid blir kaffet överhettat i malningsprocessen och tappar i arom och kvalitet.

Hemmakvarn med knivar

Malskivor

Koniska malskivor

Den vanliga lilla hemmakvarnen krossar bönorna med knivar. Den har inga inställningsmöjligheter och är därför inget bra val för espressokaffe. Den duger däremot bra till filterkaffe. I avsaknad av annan kvarn kan du prova och själv se vad som händer med kaffet.

Samtliga kvarnar med malskivor har inställningsbar malningsgrad. Det är också den typ av kvarn som ofta används på caféer och i hemmet av espressoälskare. Vi har flera bra kvarnar med malskivor i vårt sortiment, t.ex. de exklusiva Cunill kvarnarna.

Ger kaffe av mycket hög kvalitet. Men denna typ av kvarn passar större restauranger och kaffebarer. De har tidigare varit stora och lite dyrare an kvarnarna med malskivor. Numera finns de dock i mindre varianter, passande för användning i hemmet eller på caféet.

Rostningen

Många tror att espresso alltid rostas hårt. Detta varierar dock mycket från region till region. I Californien till exempel använder man en mörk, fransk rostning för espresso. I norra Italien däremot är rostningen mer lik en vanlig mellanrost. Europeiska espressoblandningar karakteriseras just av en lättare rostning och kaffeblandningen innehåller i regel en liten del robusta (5-10%). Undantaget är södra Italien, där man ofta använder den s.k. "franska rostningen". Alla typer av rostning kan användas till en god espresso. Vad man tycker om är endast en fråga om smak.

Det kan vara bra att veta, att ett mörkt rostat kaffe ger oljiga bönor. Ju mörkare rostningen är, ju oljigare blir bönorna. En överdrivet mörk rostning kan förstöra kaffets naturliga smakämnen. Det som blir kvar är inte mer än karamelliserat socker och koffein. I så fall får espresson en skarp, bitter smak och kräver socker för att den skall bli njutbar. Tyvärr är det vanligt att kaffebönor av låg kvalitet rostas alltför hårt för att dölja kvalitetsbristen.


olika grader av rostning